Een goed glas rode wijn. Daar zijn we allemaal wel voor in. Met name in de wintermaanden of de zwoele zomeravonden kan een goed glas rode wijn heel erg welkom zijn. Rode wijn ontstaat door het sap van druiven die enige tijd met de druivenschillen hebben gegist. De schil zorgt uiteindelijk voor de kleur van de rode wijn. In de schil zitten namelijk kleurstoffen die de wijn beïnvloeden, dit is een volledig natuurlijk proces. De mate van de rode kleur is afhankelijk van enkele factoren. De eerste factor is het druivenras. Pinot noirs bijvoorbeeld hebben van nature een lichtere rode kleur dan bijvoorbeeld een malbec. Pinot noirs kunnen zelfs licht gekoeld drinken! Bij oudere wijnen is het zelfs mogelijk dat de wijn er enigszins bruinrood uit komt te zien. Deze krijgen een licht zoet karakter.

Verschillende smaken rode wijn

Over de smaak van rode wijn valt een heleboel te zeggen. De drie categorieën die gebruikt kunnen worden zijn: fruitig rood, soepel rood en stevig rood. Wat houden deze drie categorieën precies in? Onder fruitig rood vallen de Pinot Noirs van deze wereld, de Cotes du Rhones. Lichte wijnen met een relatief laag alcoholpercentage. De wijnen kunnen licht gekoeld gedronken worden. De categorie soepel rood biedt onderdak aan de Merlot, de Cabernet Sauvignon en de Shiraz. Heerlijke borrelwijnen. Al zijn er wel al flessen die een flinke houtrijping hebben gehad, waardoor ze een stevigere body krijgen. Die neigen al meer naar ‘stevig’ rood. Onder stevig rood vallen de echte diner wijnen. Amarone wijnen, medoc wijnen. Franse en Italiaanse jongens met een hoog alcoholpercentage. Wanneer u deze wijnen combineert met een etenswaar (bijvoorbeeld wanneer u uit eten gaat) kies dan het juiste restaurant in Hoofddorp zodat u zich goed kan laten adviseren over welke wijn bij welke etenswaar past.

Verschillende soorten rode wijn
rode wijn

Bekende druiven voor de rode wijn

Hierboven al kort beschreven. De meeste van ons kennen toch wel de Merlot, de Cabernet Sauvignon, de Carmenere, de Malbec en de Tempranillo. De smaken zijn echter eindeloos. Blijf proeven.

Het drinken van rode wijn in kleine hoeveelheden is beter voor u dan helemaal niet drinken!

Het kan als een verrassing komen, maar verschillende onderzoeken met mensen hebben aangetoond dat een kleine consumptie van rode wijn beter voor u is dan helemaal niet drinken. Waarom? De antioxidanten die in rode wijn worden aangetroffen zijn lagere incidentie van hart- en vaatziekten, mortaliteit en type 2 diabetes. Natuurlijk, als je meer drinkt dan je zou moeten, worden de voordelen vervangen door toegenomen gezondheidsrisico’s. Dus doe jezelf een plezier, drink rode wijn met mate.