Je wilt lekker een avondje uiteten in onze hofstad, maar na een laatste slechte ervaring ben je wat huiverig om zomaar een restaurant uit te kiezen. Je wilt lekker eten zonder je druk te hoeven maken of je lievelingsmaal wel veilig bereid. Kortom, heeft het restaurant zijn HACCP onder contole?

Wat is HACCP?

De afkorting HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Dit wordt toegepast op voedselproducten. Oorspronkelijk kwam dit af van Nasa die wilde dat eten dat meeging in de ruimtevaart lang zal goed blijven. Na een tijd werd dit ook ingevoerd voor iedereen op de wereld. Momenteel doen er 187 landen en een organisatie (Europese Unie) mee aan HACCP. Met als doel om de internationale volksgezondheid te beschermen en de handel van voedselproducten eerlijk te houden.

Waar wordt het gebruikt?

Iedereen moet ermee rekening houden met de voorschriften of je nou een banketbakker bent of in de snackbar friet aan het verkopen bent. Een aantal voorschriften zijn: Hygiƫnisch werken, maar ook veilig werken met voedsel. Alle betekenissen van de internationale richtlijnen staan genoteerd in de hygiƫnecode voor de horeca. Dus vooral restaurants, cafes en hotels hebben met Haccp horeca te maken.

voedselveiligheid
Heeft ieder restaurant zijn HAACP onder controle?

Zeven grondstellingen

Het hele productieproces van een bedrijf wordt betrokken door de HACCP. Zo zijn er eigenlijk 7 fases die in kaart brengen wat voor een gevaren er zijn bij het bereiden van bijvoorbeeld een sparerib. Bij elk gevaar moet het bedrijf dus aan geven hoe zij het gevaar voorkomen. Zo moet er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met botdeeltjes. Kort gezegd is het de bedoeling dat het HACCP de gevaren probeert te voorkomen in plaats van overkomen. Dit is gebaseerd op 7 grondstellingen:

  • – Kijk naar alle gevaren die kunnen voorkomen in het proces binnen je eigen bedrijf.
  • – Kijk naar de punten die goed onder controle moeten worden gehouden.
  • – Stel per punt dat goed onder controle moet worden gehouden een norm vast.
  • – Het vaststellen van hoe de cruciale punten moeten worden gecontroleerd.
  • – Leg vast wat er moet worden gedaan als er niet aan de normen is gehouden.
  • – Kijk of het HACCP-plan goed werkt, dit kan je pas zien na een tijdje en zou vaker moeten worden uitgevoerd.
  • – Het allerbelangrijkste: leg alles vast en houd als netjes bij.