Heb je je eigen zaak in de horeca, vergeet dan geen witte kassasysteem aan te kopen!
Heb je een eigen zaak in de horeca, dan weet je vast ook wel dat dit een hoop kosten met zich meebrengt. Enerzijds heb je de ruimte die je huurt of aankoopt die je veel geld kost, anderzijds heb je ook de tafels, de stoelen, eventueel de keuken die je aankoopt. Maar wat je zeker ook niet mag vergeten de dag van vandaag, is een speciale kassasysteem hiervoor kopen. Dit is de dag van vandaag heel belangrijk volgens de wet, want er wordt zeer streng op gecontroleerd in de horeca!

Waarom is deze kassa zo belangrijk nu?
Nu spreken ze in de wet over een witte kassa. Dit is gemaakt om zwartwerk tegen te gaan. In het verleden is er immers heel wat zwart gewerkt in de horeca, dit was dan ook de plaats waar dit makkelijk kon. Nu wordt dit tegengegaan door de witte kassa. Je bent als persoon in de horeca nu verplicht om zo’n kassasysteem in huis te hebben. Er komen meer en meer controles door de inspectie hierop. Betrappen ze je erop dat je nog steeds zo geen kassa hebt in je zaak (en dus dat er mogelijks nog sprake is van zwartwerk), dan kunnen ze je een waarschuwing geven om dit nog in orde te brengen tegen een volgende keer. Maar ook kunnen ze nog verder gaan, ze kunnen je ook een boete geven om deze reden.

Voordelen en nadelen van deze kassastysteem te kopen
Wanneer je een kassasysteem kopen gaat, dan ben je in orde voor de inspectie. Dit betekent dat je werknemers ook verzekerd zijn wanneer er zich een ongeval zou voordoen. Het is dus ook in belang van je werknemers. Bovendien vermijd je op deze manier ook eventuele boetes van de inspectiediensten.

Het grote nadeel hiervan is de inkomstenverliezen van zowel de werkgever als voor de werknemer, omdat de werknemer nu officieel wordt ingeschreven en dus ook wordt belast.

Indien u dus een eigen horecazaak heeft, maar nog geen nieuw kassasysteem heeft, kan u dit beter zo snel mogelijk in orde brengen, ook al brengt het vooral op vlak van inkomsten nadelen met zich mee. Het is enerzijds in het belang van je inkomsten op langere termijn: geen boetes omdat je deze kassa nog niet hebt en anderzijds ook in het belang van je werknemers in verband met verzekeringen. Laat je hierbij dus zeer goed inlichten vooraf door specialisten in verband met de kostprijs van het toestel, de werking hiervan en dergelijke.