Een restaurant is een eetgelegenheid waar mensen tegen betaling kunnen eten. Restaurants zijn eind 18e eeuw ontstaan in Parijs en zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons leven. Op elke hoek van de straat is er wel een eetgelegenheid. Deze variëren van een eenvoudige bistro tot de gastronomische restaurants, van Sushi bars tot grill restaurants. Ook Food trucks winnen aan populariteit. Wil je iets chics en stijlvol voor een bepaalde gelegenheid? Een food truck kan ter plaatse komen. Van een evolutie gesproken! Keuzemogelijkheden genoeg dus om lekker te gaan eten.

Moeilijke keuze

Op restaurant gaan is tegenwoordig niet zo eenvoudig. Er zijn zoveel soorten en mogelijkheden dat het vaak moeilijk kiezen is. Om ons hierbij een bepaalde richtlijn te geven, zijn er onder andere twee zeer bekende restaurantgidsen waar we een beroep op kunnen doen. In deze gidsen zijn de kwaliteit van restaurants samengebundeld in een boek. De bekendste is de Michelin gids. Deze kent sterren toe als teken van kwaliteit. Daartegenover staat de Gault Millau gids. Hier worden de beoordelingen gegeven op basis van koksmutsen. Deze laatste rijkt jaarlijks ook verschillende prijzen uit.

Broodje gezond

Tegenwoordig is er ook heel veel te doen omtrent gezond eten. Op restaurant is het altijd moeilijker om gezonde keuzes te maken dan thuis. Je komt oog in oog te staan met veel verschillende verleidingen. Restaurants verschillen enorm in hun aanbod, bij de fastfood ketens is het moeilijker om een gezonde maaltijd te verorberen. Het is helemaal niet erg om af en toe eens te zondigen, integendeel. Echter als je op regelmatige basis uit eten gaat, is het aangeraden om dan toch gezondere keuzes te maken en bewust te kiezen van de kaart.

restaurant
Bij een restaurant kan je genieten van diverse maaltijden.

Rookverbod

Naast de gezonde voeding is er ook al heel wat te doen geweest over het rookverbod in eetgelegenheden. Waar vroeger zonder beperkingen overal mocht gerookt worden, zijn er nu strengere regels vastgelegd. Ook op restaurants is het rookverbod in voege. Sinds 1 januari 2007 geldt een volledig rookverbod in België voor alle restaurants. Roken is enkel nog toegelaten in een apart zaaltje waar geen eten geserveerd wordt. In Nederland geldt het rookverbod voor de horeca sinds 1 juli 2008.

Digitale wereld

Eén van de grootste uitdagingen binnen de wereld van de restaurants is de digitalisering. De traditionele generatie moeten we achterwege laten. Deze verandering is een must. De klanten hun koopgedrag is gewijzigd en de restaurants moeten zich ook aanpassen aan de behoeften van de consument. Denken we nog maar aan de online reserveringen die heel populair worden. Ook in de horeca wereld moeten ze mee blijven gaan met de vooruitgang. Maar tenslotte het aller belangrijkste als je op restaurant gaan. Geniet van je eten en het totaalpakket!!