Van vegetarische gerechten kijken tegenwoordig weinig mensen meer op. Ze zijn volop verkrijgbaar in restaurants en ook thuis op tafel verschijnen steeds vaker vleesloze gerechten. Veganistisch eten gaat echter nog een stapje verder. Hoe gezond is een veganistisch leven en wat is veganistisch eten eigenlijk? Lees verder in dit blog!

Een veganistisch leven

Wanneer je besluit een veganistisch leven er op na te houden valt dit in het begin niet altijd even mee! Als veganist neem je afstand van alle (bij)producten van dieren. Dit houdt in uiteraard geen vlees en vis. Maar ook honing, kaas, melk en eieren zijn bijvoorbeeld uit den boze. Om het nog lastiger te maken eet je daarnaast ook geen producten waarin dierlijke stoffen zijn verwerkt. Nu wordt het lastiger want dat kunnen producten zijn waar je het totaal niet van verwacht. Zo bevatten sommige pasta’s bijvoorbeeld ei en kan een zak paprikachips zomaar karnemelkpoeder bevatten wat je totaal niet zou verwachten. Veganistisch eten is dus niet altijd even gemakkelijk!

veganisme
Wat houdt veganistisch eten in?

Is veganisme ongezond?

Wat is veganistisch eten eigenlijk, is dat niet hartstikke ongezond? Dit is absoluut niet waar! Wel is het van uiterste belang om ervoor te zorgen dat je als veganist wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo is de calorische dichtheid van plantaardige producten veel lager als van dierlijke producten. Dit betekent dat je dus een stuk meer moet eten om evenveel calorie├źn binnen te krijgen. Wanneer je veganistisch eet zul je dus grotere porties eten als dat je daarvoor gewent was. Vooral groenten zul je in grotere porties zullen moeten verorberen om ervoor te zorgen dat je voldoende mineralen en vitaminen binnenkrijgt.

Voldoende eiwitten

Vlees is de grootste eiwitbron van de maaltijd en bevat veel energie. Er zijn echter genoeg vleesvervangers op de markt om dit op te vangen. Zo kun je bijvoorbeeld tofu, bonen of quinoa eten om zo de juiste hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Het enige wat je als veganist zal moeten suppleren is vitamine B12. Dit is de enige vitamine die je niet buiten een dierlijk (bij)product zult vinden!