Wanneer er mensen langskomen om te dineren, is het belangrijk dat je een goed menu samenstelt. Dit lijkt in eerste instantie simpel, maar bij het samenstellen van een menu komen meer zaken kijken dan dat je denkt. Zo moet je denken aan de volgorde va gerechten, de portiegrootte, seizoen en ga zo maar door. Daarom zal hier een korte uitleg gegeven worden over wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen van een menu.

Wie komen er eten?

Wanneer je een menu samenstelt, is het belangrijk om rekening te houden met de personen die komen eten. Zo zul je een ander menu hebben wanneer er veel kinderen mee eten dan wanneer je een etentje hebt met je schoonouders. Daarnaast moet je rekening houden met de hoeveelheid personen die komen eten. Wanneer je een uitgebreid menu maakt voor een grote groep, zul je tijdens het diner merken dat je het nogal druk hebt. Daarom kun je voor een grote groep beter een simpel menu maken die je zelf gemakkelijk in grote hoeveelheden kunt maken. Vanzelfsprekend moet je ook rekening houden met eventuele vegetariërs, veganisten en mensen met allergieën.

Wat gaan we eten?

Bij het samenstellen van het seizoen bepaal je voornamelijk wat je gaat eten. Hierbij zijn er enkele punten waarop je moet letten. Soms hangt een diner vast aan een speciale gelegenheid, zoals een bruiloft, een verjaardag of kerstmis. Daarnaast moet je rekening houden met het seizoen: serveer wintergerechten in de winter en zomergerechten in de zomer. Bovendien moet je rekening houden met de porties zelf. Houdt de portiegrootte van de verschillende gerechten in verhouding, hierdoor weet je zeker dat je gasten al je gerechten op kunnen eten zonder na het eerst gerecht al vol te zitten.

Zalm is een lekker gerecht

Hoe gaat het eruit zien?

Om je diner een echt succes te maken, moet je ook rekening houden met de opmaak van je gerechten. Serveer gerechten die veel kleuren bevatten en garneer eventueel met kleurrijke eetbare bloemen of kruiden. Daarnaast moet moet je denken aan de geur van gerechten. Zorg dat een geur niet te overheersend is, dit kan een gerecht minder lekker laten smaken. Blijf ook genoeg variëren met ingrediënten, zodat een etentje niet te saai wordt. Je kunt wel één ingrediënt gebruiken die in alle gerechten voorkomt (dit geeft een etentje zelfs een speciale twist), maar vier of vijf ingrediënten die telkens voorkomen worden storend voor de gasten.